1. Úvod do problematiky
Řízení rizik je nevyhnutelnou a integrální součástí řízení každé společnosti. Systematické řízení rizik je většinou existenční nutností a předpokladem budoucího podnikatelského úspěchu. Nemůže se vyhnout ani veřejnému sektoru. Stejně jako podnikatelské subjekty, jsou organizace veřejné správy vystaveny řadě rizik. Ty nestačí řídit pouze intuitivně, nýbrž je potřebné je řídit vědomě a uplatňovat integrovaný přístup.
Neustálými změnami se vyznačuje oblast proviantního zabezpečení, její organizační struktury, systém stravování, zásobování atd. K razantním změnám, které výrazným způsobem ovlivnily vojenská stravovací zařízení, došlo v roce 2004. Byl zrušen statut základní vojenské služby, začal nákup stravovacích služeb (catering) a nastala změna v účtování z 5 % na 19 % sazbu DPH. Každá změna s sebou přináší riziko, že požadovaného výsledku nebude dosaženo. Zabezpečit fungující ekonomický mechanismus je nutné i v procesu stravovacích služeb. K tomu by mělo pomoci řízení rizik (risk management), které se stalo nepostradatelnou disciplínou. [1, 2, 3] Řídící orgány a management musí rozhodnout, jakou míru rizika bude moudré tolerovat nebo přijmout a snažit se ji zachovat na této úrovni. [4] Státní správa se nemůže rizikům vyhýbat, protože to vede k nízké efektivitě, malému výkonu a celkově ke stagnaci.
Při řízení rizik v procesu stravovacích služeb je pozornost v tomto příspěvku zaměřena pouze na negativní rizika za použití následující terminologie.
- Riziko (risk) je možnost, že nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na plnění záměrů a cílů. Stupeň významnosti rizika se určí podle možných nežádoucích dopadů (exposition) a pravděpodobnosti zapůsobení tohoto rizika (frequence).
- Řízení rizik (risk management) je soustavná systematická a metodická činnost, která je organizována vedoucími zaměstnanci orgánu veřejné správy v rámci vnitřního kontrolního systému tak, aby tento systém byl způsobilý včas zjišťovat, vyhodnocovat a minimalizovat rizika vznikající v souvislosti s plněním schválených záměrů a cílů tohoto orgánu. Součástí procesu řízení rizik je analýza rizik, stanovení priorit rizik podle stupně jejich významnosti, přijetí souboru konkrétních opatření k vyloučení nebo minimalizaci rizik, anebo snížení jejich nežádoucího dopadu a kontrola realizace a účinnost těchto opatření.
- Analýza rizik (risk analysis) je kontrolní metoda, kterou jsou rizika vztahující se k činnosti orgánu veřejné správy včas rozpoznávána a vyhledávána, vyhodnocována a podány o nich informace k přijetí rozhodnutí o tom, jak vyloučit nebo minimalizovat tato identifikovaná rizika nebo jejich nežádoucí dopady. [5]
- Mapa rizik je doklad, který prostřednictvím grafického vyjádření poskytuje informace k prioritám rizik podle jejich nežádoucího dopadu na řádnou správu a řízení orgánu veřejné správy a pravděpodobnosti zapůsobení těchto rizik.
- Přenos rizika (risk transference) je technika eliminace rizik, kdy se přesouvá dopad rizika na třetí stranu společně s odpovědností za vykonání proti rizikových opatření.
Povinnost věnovat se řízení rizik vychází ze zákona o finanční kontrole a prováděcí vyhlášky Ministerstva obrany. [6, 7] Jedním z hlavních cílů finanční kontroly je prověřovat zajištění ochrany veřejných prostředků proti rizikům, nesrovnalostem nebo jiným nedostatkům způsobeným zejména porušením právních předpisů, nehospodárným, neúčelným a neefektivním nakládáním s veřejnými prostředky nebo trestnou činností. Zejména se prověřuje, zda osoby přizpůsobují uskutečňování operací při změnách ekonomických, právních, provozních a jiných podmínek novým rizikům.
Vedoucí orgánu veřejné správy je v rámci své odpovědnosti povinen zavést a udržovat vnitřní kontrolní systém, který je způsobilý včas zjišťovat, vyhodnocovat a minimalizovat provozní, finanční, právní a jiná rizika vznikající v souvislosti s plněním schválených záměrů a cílů veřejné správy. [8, 9, 10, 11] K provedení zákona o finanční kontrole byl vydán rozkaz ministra obrany kterým se zajišťuje výkon interního auditu odborem interního auditu Ministerstva obrany. [12, 13] a rozkaz ministra k finanční kontrole v působnosti Ministerstva obrany. [14]
Řízení rizik v procesu stravovacích služeb zasahuje do mnoha činností, které je nutné brát v úvahu při identifikaci rizik. Ustanovení obecné právní úpravy jsou závazná i pro rezort ministerstva obrany a není zde dostatek místa všechno právo uvést. [15, 22, 23] Problematikou se dále upravují interní normativní akty rezortu nižší právní síly. [16]
Rizika, jejichž zdroje spočívají výlučně v prostředí, systémech a činnostech mimo orgány veřejné správy a nejsou tedy v přímé působnosti jeho vnitřního kontrolního systému, jsou rizika vnější. Vnější rizika jsou rizika politická, legislativní a právní, regulatorní, finanční a rozpočtová, kulturní, demografická, vojenská, trestněprávní (vyjma vnitřní kriminality), globalizační, terorismus a živelní katastrofy. [5]
2. Materiál a metody
K úspěšnému řízení rizik u všech vojenských útvarů a zařízení rezortu Ministerstva obrany, u kterých probíhají různé formy stravování, byla důležitým krokem jejich přesná identifikace. Popis procesu stravovacích služeb se zaměřil na všechny způsoby zabezpečení veřejného stravování (závodní stravování, bezplatný odběr stravy a naturální stravování) používané v rezortu ministerstva obrany.
Primární výzkum byl prováděn zejména formou řízených rozhovorů s pracovníky pověřenými zabezpečovat stravování (85 respondentů), a to jak u vojenských útvarů a zařízení, tak u cateringových firem. Údaje byly získávány také kontrolní činností. Především se jednalo o získání podkladů pro analýzu a řízení rizik z oblasti aktivity smluvní vztahy a dodavatel. Při analýze rizik, tj. stanovení pořadí důležitosti jednotlivých rizikových faktorů, byla použita delfská metoda. K odhadu rizika byly použity maticové metody. [17]
Finanční neboli kvantitativní vyjádření rizika nebylo použito pro nedostatek vypovídajících záznamů. Ohodnocení rizika bylo provedeno s pomocí stupnice lineární a geometrické, riziko pak bylo vyjádřeno kvalitativně v pevně definované diskrétní škále hodnot. Subjektivnější charakter kvalitativního pojetí, s hlavním cílem zajistit řízení prioritně největších rizik, tomuto účelu však plně vyhovuje. [18]
Ještě před ohodnocením rizika bylo zařazeno posouzení, zda jsou splněny závazné požadavky předpisů i když se samozřejmě předpokládalo, že posuzovaný systém zákonům vyhovuje. Parametry rizika, pravděpodobnost a závažnost nežádoucích událostí lze podstatně ovlivnit respektováním právních ustanovení. [19]
Riziko je dáno kombinací pravděpodobnosti a nežádoucích následků, což vyjadřuje vztah R = M x P. R je stupeň významnosti rizika, P je pravděpodobnost jeho výskytu a M je míra rizikového faktoru (dopad).
Protože neexistoval žádný způsob stanovení přesné výše dopadu rizika (historická data a expertní odhady), k jeho hodnocení bylo použito slovní škály, které mají výhodu v tom, že umožňují kvantifikovat i jiné než finanční důsledky. Zvláště vysoký dopad znamená, že riziko je pro pokračování projektu kritické. Střední dopad znamená, že se výskyt rizik na pokračování projektu projeví závažně a finanční důsledky jsou značné. Nevýznamný dopad, že se na pokračování projektu téměř neprojeví. Pro ohodnocení dopadu rizika byly uvažovány dva způsoby, a to ohodnocení dopadu s pomocí lineární stupnice v rozsahu 1-5. [5] a ohodnocení dopadu pomocí stupnice s geometrickou posloupností 1, 2, 4, 8, 16. [25], jak je uvedeno v tab. 1.
Tab. 1: Stupnice dopadu rizika
Stupnice lineární |
Stupnice s geometrickou posloupností |
Slovní popis dopadu |
1 |
1 |
nevýznamný |
2 |
2 |
nízký |
3 |
4 |
střední |
4 |
8 |
vysoký |
5 |
16 |
zvláště vysoký |
K ohodnocení pravděpodobnosti výskytu rizika byla vybrána jako nejvhodnější stupnice navržená Ministerstvem financí uvedená v tabulce 2. [5]
Tab. 2: Stupnice pravděpodobnosti výskytu rizika
Stupeň |
Pravděpodobnost výskytu rizika |
1 |
téměř nemožná |
2 |
výjimečně možná |
3 |
běžně možná |
4 |
pravděpodobná |
5 |
hraničící s jistotou |
K určení pravděpodobnosti výskytu ztráty bylo vycházeno též ze subjektivních odhadů s využitím hodnotící škály, která kvantifikuje pravděpodobnost vzniku rizika jako vysokou, střední nebo nízkou. Vysoká pravděpodobnost znamená, že se riziko nejspíše objeví, střední pravděpodobnost znamená, že se riziko objeví příležitostně, nízká pravděpodobnost, že výskyt rizika je nepravděpodobný, ale možný. [20]
K lepší přehlednosti vyhodnocených rizik byl sestaven katalog rizik, který v jednotlivých podskupinách rizik po přiřazení kódu riziko popsal, a indexy charakterizoval jeho dopad, pravděpodobnost a závažnost. Byl veden v elektronické formě.
Ke grafickému znázornění relativního postavení a významnosti hlavních rizik byla použita mapa rizik jako dvourozměrný graf poloh rizik v souřadnicích pravděpodobnost a dopad rizika. Čáry stejné významnosti rizik oddělovaly oblast kritických „červených", závažných „žlutých" a běžných (provozních) „zelených" rizik.
Pro srovnání distribuce pravděpodobností u nominálních souborů byl využit Pearsonův test a párové srovnání pravděpodobností. [21]
Způsoby řízení rizik byly navrženy následovně:
- Vyvarování se riziku – tj. zákazem provádění rizikových aktivit a procesů v případě kdy je riziko nepřiměřeně vysoké a není možné ho odstranit, zmírnit nebo mu předejít zavedením dalších kontrol pro nehospodárné, neefektivní a neúčelné vynaložení zdrojů. Vyvarovat se riziku neprováděním činností spojených s tímto rizikem lze, pokud netvoří prioritu pro splnění schválených záměrů a cílů.
- Udržení stávající míry rizika – přijetím rizika bez dalších aktivit. Taktika je vhodná v případě, že zavádění opatření spojených s tímto rizikem je na přijatelné úrovni.
- Zmírnění rizika – je nutné uskutečnit pokud je riziko vysoké, ale je možné toto riziko redukovat zavedením opatření při dodržení hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti vynaložených zdrojů. Zmírnit riziko lze i jeho přenesením na jiný subjekt , například pojištěním.
- Snížení zavedených opatření k odstranění, zmírnění nebo předcházení riziku pro jeho malý stupeň významnosti a nehospodárnost, neefektivnost a neúčelnost vynakládaných zdrojů.
3. Výsledky a diskuze
Byla provedena analýza současného stavu procesu stravovacích služeb, definovány možné hrozby vzniku škody, poškození, zničení, ztráty případně jiného nezdaru a navržen systémový přístup k řízení rizik v této oblasti. Pozornost byla upřena na rizika v procesu stravovacích služeb, která mohou být usměrňována či snižována. Vnější rizika byla považována za rizika neovlivnitelná a pro analýzu a řízení rizik v procesu stravovací služby uvažována nebyla.
Řada významných rizik pochází z aktivity zdravotní a aktivity přípravy stravy ale podrobněji jsou v práci zkoumána pouze rizika nejvýznamnější. Omezení pramení ze skutečnosti, že dle ustanovení právních předpisů jsou stravovací služby povinny zavést systém správné hygienické a výrobní praxe (SHVP) a kritické kontrolní body při výrobě pokrmů. [15, 23] Správná hygienická a výrobní praxe znamená zabezpečení všech činností souvisejících s provozováním stravovacího provozu v souladu s platnou právní úpravou.
3.1 Identifikace rizik
Podrobnou identifikací rizik obsahoval základní soubor celkem 418 rizik. Zjištěná rizika byla opětovně posuzována, byly odstraněny duplicity a také rizika, u kterých bylo zřejmé, že nejsou pro proces stravovacích služeb významná. Počet rizik v základním souboru po tomto přetřídění klesl na 327. Tento soubor byl stále ještě příliš obsáhlý na provedení hodnocení. Z tohoto důvodu bylo ze seznamu odstraněno 173 rizik. Jednalo se především o rizika z oblasti hygieny, epidemiologie a přípravy stravy, kterým je rozhodně nutné věnovat velkou pozornost, ale které jsou velmi dobře řízeny za pomocí kritických bodů zavedením systému HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – analýza nebezpečí a kritické kontrolní body).
Ze základního souboru vznikl katalog 154 rizik, která byla rozdělena podle aktivit do jedenácti skupin. Jednotlivá aktivita a počty rizik v nich jsou zobrazeny na grafu 1.
Graf 1: Počty rizik v jednotlivých aktivitách
Z grafu je patrné, že nejvíce rizik bylo identifikováno v aktivitách ekonomické (31), v přípravě stravy (26) a zdravotní (21).
3.2 Hodnocení rizik
K ohodnocení intenzity negativních dopadů se pro procesy stravovacích služeb, na rozdíl od doporučené lineární stupnice Ministerstva financí, jeví jako lepší použít stupnici s geometrickou posloupností. Je to především pro skutečnost, že riziko se zvlášť vysokým negativním dopadem (nepřijatelné) je považováno za 16x horší nežli riziko s nevýznamným dopadem (zvládané). Nejzávažnější jsou tato rizika: změna zdrojového rámce a následné snížení počtů, neznalost účetních předpisů, skryté předražování nákupních cen potravin a nesprávná specifikace veřejné zakázky. Pořadí třiceti nejvýznamnějších rizik podle respondentů, hodnocené stupnicí s geometrickou posloupností uvádí tab. 3. Hodnoty ve sloupcích M a P vznikly z aritmetických průměrů odpovědí respondentů.
Tab. 3: Přehled rizik s nejvyšší závažností
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
1 |
1008 |
Změna zdrojového rámce a následné snížení počtů |
14,89 |
4,69 |
69,9 |
2 |
1265 |
Neznalost účetních předpisů |
14,18 |
4,76 |
67,5 |
3 |
1305 |
Skryté předražování nákupních cen potravin |
15,04 |
4,33 |
65,1 |
4 |
1221 |
Nesprávná specifikace veřejné zakázky na zabezpečení služeb nebo dodávek potravin |
15,15 |
3,64 |
55,1 |
5 |
1701 |
Nedostatečné vybavení velkokuchyňským zařízením |
7,86 |
4,85 |
38,1 |
6 |
1702 |
Zastaralé stroje a zařízení |
7,84 |
4,81 |
37,7 |
7 |
1606 |
Zanedbaná údržba nemovitostí |
7,72 |
4,75 |
36,7 |
8 |
1941 |
Alimentárních onemocnění způsobená personálem |
14,87 |
2,32 |
34,5 |
9 |
1426 |
Překročení doporučené doby trvanlivosti v době skladování |
14,11 |
2,41 |
34,0 |
10 |
1464 |
Nesplnění hygienických norem pro výdej stravy |
14,67 |
2,28 |
33,5 |
11 |
1270 |
Pokuty, penále |
8,28 |
4,02 |
33,3 |
12 |
1007 |
Změna organizační struktury |
8,19 |
4,04 |
33,0 |
13 |
1924 |
Výskyt kontaminace nepřímé |
14,28 |
2,28 |
32,6 |
14 |
1943 |
Alimentárních onemocnění způsobená dodavateli |
14,49 |
2,25 |
32,6 |
15 |
1232 |
Vlastní zmeškání lhůty |
8,19 |
3,96 |
32,5 |
16 |
1944 |
Alimentárních onemocnění způsobená potravinami |
14,52 |
2,21 |
32,1 |
17 |
1004 |
Nesprávné nastavení pilotního projektu |
14,27 |
2,25 |
32,1 |
18 |
1923 |
Výskyt kontaminace přímé |
14,54 |
2,14 |
31,1 |
19 |
1324 |
Nezabezpečení zásoby potravin pro krizové stavy |
14,46 |
2,13 |
30,8 |
20 |
1001 |
Nesprávná analýza výchozího stavu |
14,46 |
2,12 |
30,6 |
21 |
1002 |
Chybně stanovená koncepce stravovacích služeb |
14,11 |
2,15 |
30,4 |
22 |
1303 |
Nedodržení váhových množství pokrmů – catering |
7,76 |
3,91 |
30,3 |
23 |
1427 |
Nezabezpečení proti krádeži |
14,02 |
2,15 |
30,2 |
24 |
1323 |
Nedodržení váhových množství pokrmů – VSZ |
7,44 |
3,92 |
29,1 |
25 |
1445 |
Kontaminace potravy v průběhu přípravy jídel |
14,07 |
2,06 |
29,0 |
26 |
1603 |
Neodpovídající stavební a technické požadavky určené hygienikem |
7,51 |
3,86 |
29,0 |
27 |
1266 |
Nedodržování účetních předpisů |
7,35 |
3,86 |
28,4 |
28 |
1304 |
Nedodržení smluvených cen |
7,35 |
3,80 |
27,9 |
29 |
1524 |
Nedbalost |
7,75 |
3,31 |
25,6 |
30 |
1015 |
Zkreslování zjištěných skutečností (úmyslné i neúmyslné) |
7,51 |
3,38 |
25,3 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
3.3 Statistické posouzení vnímání rizik
Na základě výsledků testů, které byly provedeny s 95 % spolehlivostí je možno konstatovat, že a) vnímání závažnosti jednotlivých rizik se liší podle toho, jakou mají lidé předchozí zkušenost s riziky, b) rozdíl mezi vnímáním rizik u osob pracujících ve vojenských stravovacích zařízeních, cateringových organizacích nebo smluvních zařízeních nebyl detekován a c) vnímání závažnosti jednotlivých rizik se liší podle toho, zda jsou lidé na řídicí nebo výkonné funkci (vnímají jednotlivá rizika různě závažně) jak znázorňuje následující graf 2.
Graf 2: Vnímání rizik dle povahy zastávané funkce
Největší rozdíl názorů byl detekován mezi skupinou respondentů – „řídící orgán" a respondentů „výkonný prvek". Obě skupiny vnímají podobně pouze rizika stravování a zdravotní. V ostatních hodnoceních se podstatně liší. Z pozice řídícího orgánu se jeví jako důležitá rizika z aktivity ekonomické, systémové, legislativní a personální. Z hlediska výkonného prvku se naopak jeví jako důležité rizika spojená s přípravou stravy, strojním vybavením a bezpečností práce.
Celkově respondenti považují za nejzávažnější aktivitu zdravotních rizik (20%) a aktivitu přípravu stravy (15%). Nejméně se „obávají" rizik z aktivity nemovitostí (4,3%) a legislativní (5,5%), jak je možné vidět na následujícím grafu 3:
Graf 3: Významnost rizik dle jednotlivých aktivit
3.4 Mapa rizik v procesu stravovacích služeb
Z map rizik, které byly sestaveny prezentujeme rizika z aktivity systému na obrázku 1 s jejich přehledem v tabulce 4; z aktivity legislativa na obrázku 2 a v tabulce 5; rizika ekonomická, podskupina základní a smluvní vztahy na obrázku 3 a v tabulce 6, podskupina dodavatel a účtování na obrázku 4 a v tabulce 7; z aktivity stravování na obrázku 5 a v tabulce 8; z aktivity příprava stravy, podskupina přejímka a skladování potravin na obrázku 6 a v tabulce 9, podskupina výroba a výdej pokrmů na obrázku 7 a v tabulce 10; a některá zdravotní rizika na obrázku 8 a v tabulce 11.
■ Rizika systémová
Ze sestavené mapy rizik vyplývá, že je velmi potřebné se podrobněji a přednostně věnovat rizikům vyplývajícím z koncepčního rámce, která jsou uvedena pod pořadovým číslem 8, 1, 2, 4 a 7 a nalézají se v oblasti pro extrémní rizika. Jejich popis je v tabulce 4.
Obr. 1: Mapa rizik z aktivity systém
V zóně vysokého rizika se nachází p.č. 15 a 3 související s nedostatečnou informovaností. Ostatní rizika již nejsou tak závažná.
Tab. 4: Přehled rizik souvisejících s aktivitou systém
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
1 |
1001 |
Nesprávná analýza výchozího stavu |
14,46 |
2,12 |
30,6 |
2 |
1002 |
Chybně stanovená koncepce stravovacích služeb |
14,11 |
2,15 |
30,4 |
3 |
1003 |
Absence korekcí nebo opožděné korekce pilotního projektu |
7,46 |
3,05 |
22,7 |
4 |
1004 |
Nesprávné nastavení pilotního projektu |
14,27 |
2,25 |
32,1 |
5 |
1005 |
Absence odpovídajících způsobů kontroly |
5,14 |
3,25 |
16,7 |
6 |
1006 |
Neefektivní nastavení kontrolních mechanismů |
4,21 |
3,11 |
13,1 |
7 |
1007 |
Změna organizační struktury |
8,19 |
4,04 |
33,0 |
8 |
1008 |
Změna zdrojového rámce a následné snížení počtů |
14,89 |
4,69 |
69,9 |
9 |
1009 |
Chybné čerpání finančních prostředků z rozpočtových položek |
1,39 |
2,89 |
4,0 |
10 |
1010 |
Ztráta schopnosti zabezpečení ozbrojených sil mimo stálou posádku |
7,67 |
2,45 |
18,8 |
11 |
1011 |
Nepřesnost organizačního řádu |
3,25 |
3,20 |
10,4 |
12 |
1012 |
Nejednoznačná dělba kompetencí |
3,86 |
3,06 |
11,8 |
13 |
1013 |
Nedostatečné informační toky – vertikální |
2,56 |
3,21 |
8,2 |
14 |
1014 |
Nedostatečné informační toky – horizontální |
2,07 |
2,79 |
5,8 |
15 |
1015 |
Zkreslování zjištěných skutečností (úmyslné i neúmyslné) |
7,51 |
3,38 |
25,3 |
16 |
1016 |
Nedostatečný a pomalý systém spisové služby |
1,58 |
3,20 |
5,0 |
17 |
1017 |
Nepřiměřeně krátké termíny pro plnění úkolů |
4,07 |
3,75 |
15,3 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika legislativní
Ze sestavené mapy vyplývá, že rizika z této aktivity se nachází převážně v oblasti nízkého a středního rizika.
Obr. 2: Mapa rizik z aktivity legislativa
Podrobněji prozkoumat by se mělo pořadové číslo 2 (nezavádění legislativních změn včetně vnitřních předpisů do praktické činnosti), které se nachází v zóně „vysoké riziko".
Tab. 5: Přehled rizik z aktivity legislativa
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
1 |
1101 |
Negativní dopad legislativních změn na činnost |
1,14 |
2,89 |
3,3 |
2 |
1102 |
Nezavádění legislativních změn včetně INA do praktické činnosti |
8,33 |
2,91 |
24,2 |
3 |
1103 |
Neinformovanost zaměstnanců o změnách legislativy |
1,08 |
1,76 |
1,9 |
4 |
1104 |
Nízká úroveň právního vědomí zaměstnanců |
4,26 |
2,45 |
10,4 |
5 |
1105 |
Malá dostupnost legislativních předpisů |
1,58 |
1,21 |
1,9 |
6 |
1106 |
Chybějící interní normativní akty |
4,07 |
2,76 |
11,3 |
7 |
1107 |
Neaktuálnost interních normativních aktů |
3,68 |
3,60 |
13,3 |
8 |
1108 |
Nesrozumitelnost, nepřesnost interních normativních aktů |
1,15 |
1,92 |
2,2 |
9 |
1109 |
Nesoulad interních normativních aktů se skutečností |
1,08 |
1,89 |
2,1 |
10 |
1110 |
Pomalá reakce na legislativní změny |
1,51 |
2,44 |
3,7 |
11 |
1111 |
Nekompatibilita interních normativních aktů se závaznými předpisy vyššího řádu |
1,92 |
2,76 |
5,3 |
12 |
1112 |
Porušování obecně závazných právních předpisů |
1,68 |
1,27 |
2,1 |
13 |
1113 |
Porušování vnitřních INA |
2,20 |
2,39 |
5,3 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika ekonomická, podskupina základní a smluvní vztahy
Základní ekonomická podskupina rizik nebyla shledána za závažná. Z podskupiny smluvních vztahů bylo závažné riziko nesprávné specifikace služeb a dodávky potravin, případně vlastní zmeškání smluvní lhůty.
Obr. 3: Mapa rizik z aktivity ekonomická rizika, podskupina základní a smluvní vztahy
Ze sestavené mapy vyplývá, že je důležité blíže zkoumat rizika p. č. 5 a 16, která se nacházejí v oblasti pro extrémní rizika. Ostatní rizika jsou poměrně nízká.
Tab. 6: Přehled ekonomických rizik, podskupina základní a smluvní vztahy
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Základní ekonomická rizika |
|||||
1 |
1201 |
Neprovedení analýzy způsobu stravování |
2,06 |
1,24 |
2,5 |
2 |
1202 |
Sezónní změny cen potravin |
2,42 |
2,89 |
7,0 |
3 |
1203 |
Nízký stravní limit |
3,79 |
3,75 |
14,2 |
4 |
1204 |
Inflace |
4,21 |
3,13 |
13,2 |
Rizika smluvních vztahů |
|||||
5 |
1221 |
Nesprávná specifikace veřejné zakázky na zabezpečení služeb nebo dodávek potravin |
15,15 |
3,64 |
55,1 |
6 |
1222 |
Chybné či opožděné nastavení podmínek pro hodnocení úspěšnosti a jejich neměnnost |
4,21 |
2,81 |
11,8 |
7 |
1223 |
Nevýhodnost smluv – nevyužití vyjednávací pozice |
7,58 |
2,89 |
21,9 |
8 |
1224 |
Neujednání možnosti dostatečné kontroly plnění závazků |
6,99 |
1,19 |
8,3 |
9 |
1225 |
Nemožnost výpovědi smlouvy z reorganizačních a redislokačních důvodů |
7,25 |
2,25 |
16,3 |
10 |
1226 |
Nevyžadování závazků z uzavřených smluv – termíny |
3,59 |
2,16 |
7,8 |
11 |
1227 |
Nevyžadování závazků z uzavřených smluv – kvalita |
4,26 |
2,33 |
9,9 |
12 |
1228 |
Nevyžadování závazků ze smluv – množství |
3,75 |
2,08 |
7,8 |
13 |
1229 |
Nevyžadování smluvních pokut od dodavatelů z důvodu neznalosti smluvních vztahů |
4,56 |
3,04 |
13,9 |
14 |
1230 |
Nevyžadování smluvních pokut od dodavatelů z důvodu korupce |
7,42 |
2,09 |
15,5 |
15 |
1231 |
Vlastní neplnění závazků z uzavřených smluv |
4,14 |
3,07 |
12,7 |
16 |
1232 |
Vlastní zmeškání lhůty |
8,19 |
3,96 |
32,5 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika ekonomická, podskupina dodavatel a účtování
Mapa upozorňuje na závažná rizika p.č. 10, 15 a 11 v podskupině rizik účtování. Riziko p.č. 10 – neznalost účetních předpisů, bylo respondenty ohodnoceno jako jedno z nejzávažnějších z celého katalogu rizik.
Obr. 4: Mapa rizik z aktivity „ekonomická rizika", podskupina dodavatel a účtování
Rizika p.č. 4 a 3 z podskupiny rizik dodavatele a riziko p.č. 12 účetní podvody se nachází ve střední oblasti. Ostatní rizika jsou v kategorii nízké závažnosti.
Tab. 7: Přehled ekonomických rizik, podskupina dodavatel a účtování
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Podskupina "dodavatel" |
|||||
1 |
1241 |
Nepečlivý výběr dodavatele potravin – primární riziko |
4,42 |
3,02 |
13,4 |
2 |
1242 |
Úpadek dodavatele |
3,93 |
3,00 |
11,8 |
3 |
1243 |
Hrubé porušení smlouvy – nedodání zboží |
7,86 |
2,21 |
17,4 |
4 |
1244 |
Porušení hygienických norem |
8,59 |
2,32 |
19,9 |
5 |
1245 |
Krátký termín na opatření při výpovědi smlouvy dodavatelem |
3,91 |
2,89 |
11,3 |
Podskupina "účtování" |
|||||
6 |
1261 |
Nedostatečné vybavení výpočetní technikou |
1,44 |
2,01 |
2,9 |
7 |
1262 |
Použití nelegálního či nevhodného hardware |
2,08 |
1,99 |
4,1 |
8 |
1263 |
Nezabezpečení utajení |
1,40 |
2,05 |
2,9 |
9 |
1264 |
Nedokonalý systém účtování |
1,19 |
2,08 |
2,5 |
10 |
1265 |
Neznalost účetních předpisů |
14,18 |
4,76 |
67,5 |
11 |
1266 |
Nedodržování účetních předpisů |
7,35 |
3,86 |
28,4 |
12 |
1267 |
Účetní podvody |
7,76 |
2,27 |
17,6 |
13 |
1268 |
Nepovolená předfakturace dodávek |
7,64 |
1,26 |
9,6 |
14 |
1269 |
Nedostatečná ochrana dat před zneužitím, ztráta a únik dat |
4,39 |
3,11 |
13,6 |
15 |
1270 |
Pokuty, penále |
8,28 |
4,02 |
33,3 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika stravování
V této mapě je pod číslem 5 uvedeno riziko pořizování potravin za předražené ceny, které bylo respondenty ohodnoceno jako druhé nejzávažnější z celého katalogu rizik.
Obr. 5: Mapa rizik – aktivita stravování
Dále byla zkoumána rizika pod pořadovými čísly 3, 4, 8 a 9, která jsou rovněž závažná a vyplývají z nedodržení smluvního ujednání. Zbylá rizika, i když nejsou umístěna v kategorii vysokých rizik, je potřebné vzhledem k jejich poloze na mapě a praktickém významu též sledovat.
Tab. 8: Přehled rizik stravování
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Podskupina "catering" |
|||||
1 |
1301 |
Nedostatečná práva pro kontrolu plnění závazků |
7,62 |
1,36 |
10,4 |
2 |
1302 |
Porušení hygienických norem |
3,93 |
3,00 |
11,8 |
3 |
1303 |
Nedodržení váhových množství pokrmů |
7,76 |
3,91 |
30,3 |
4 |
1304 |
Nedodržení smluvených cen |
7,35 |
3,80 |
27,9 |
5 |
1305 |
Pořizování potravin pro přípravu stravy za předražené ceny |
15,04 |
4,33 |
65,1 |
Podskupina "vlastní stravovací zařízení" |
|||||
6 |
1321 |
Nedostatečná kontrola |
5,88 |
3,20 |
18,8 |
7 |
1322 |
Porušení hygienických norem |
3,82 |
2,94 |
11,2 |
8 |
1323 |
Nedodržení váhových množství pokrmů |
7,44 |
3,92 |
29,1 |
9 |
1324 |
Nezabezpečení zásoby potravin pro krizové stavy |
14,46 |
2,13 |
30,8 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika – aktivita příprava stravy, podskupina přejímka a skladování potravin
Překročení doporučené doby trvanlivosti v době skladování (p.č. 12), nezabezpečení skladu proti krádeži (p.č. 13) a použití prošlých potravin pro výrobu jídel (p.č. 11), to jsou rizika, která se nachází na mapě v oblasti vysokých rizik a proto jsou blíže popsána v Manuálu řízení rizik.
Obr. 6: Mapa – aktivita příprava stravy, podskupina přejímka a skladování potravin
Ostatní rizika byla ohodnocena jako nízká. Budou nadále monitorována, ale bez podrobného zkoumání.
Tab. 9: Přehled rizik – příprava stravy, podskupina přejímka a skladování potravin
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Podskupina – přejímka potravin |
|||||
1 |
1401 |
Porušení obalů |
3,88 |
2,12 |
8,2 |
2 |
1402 |
Nekontrolování potvrzení zdravotní nezávadnosti |
4,66 |
3,13 |
14,6 |
3 |
1403 |
Přijetí potravin s prošlou minimální dobou trvanlivosti, data použitelnosti |
5,27 |
2,33 |
12,3 |
4 |
1404 |
Nedodržení předepsaných přepravních podmínek |
4,42 |
2,27 |
10,0 |
5 |
1405 |
Nesprávná kvalitativní přejímka |
4,71 |
3,21 |
15,1 |
6 |
1406 |
Nesprávná množstevní přejímka |
3,92 |
2,72 |
10,6 |
Podskupina – skladování potravin |
|||||
7 |
1421 |
Nedodržení předpisů týkajících se rozdělení skladů dle skladovaného typu položky |
3,98 |
2,11 |
8,4 |
8 |
1422 |
Vzájemné skladování nesourodých potravin |
3,61 |
2,86 |
10,3 |
9 |
1423 |
Skladovací podmínky (teplota, vlhkost, světlo, přímé sluneční záření, větratelnost) |
4,25 |
2,94 |
12,5 |
10 |
1424 |
Napadení potravin škůdci během skladování |
7,09 |
2,34 |
16,6 |
11 |
1425 |
Použití prošlých potravin pro výrobu jídel |
14,02 |
1,80 |
25,2 |
12 |
1426 |
Překročení doporučené doby trvanlivosti v době skladování |
14,11 |
2,41 |
34,0 |
13 |
1427 |
Nezabezpečení proti krádeži |
14,02 |
2,15 |
30,2 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika – aktivita příprava stravy, podskupina výroba a výdej pokrmů
Nesplnění hygienických norem pro výdej stravy (p.č. 12) a kontaminace potravy v průběhu přípravy jídel (p.č. 5) jsou rizika, která následující mapa znázorňuje jako nepřijatelná a jsou podrobněji popsána v Manuálu řízení rizik.
Obr. 7: Mapa – aktivita příprava stravy, podskupina výroba a výdej pokrmů
Ostatní rizika byla, jak vyplývá z tabulky 10, ohodnocena jako střední. Je třeba je dále sledovat, ale prozatím není nutné je podrobněji popisovat.
Tab. 10: Přehled rizik – příprava stravy, podskupina výroba a výdej pokrmů
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Podskupina – výroba pokrmů |
|||||
1 |
1441 |
Nedodržení výrobních postupů |
4,38 |
3,27 |
14,3 |
2 |
1442 |
Nedodržení minimální doby tepelného zpracování |
7,34 |
2,19 |
16,1 |
3 |
1443 |
Nedodržení receptury – hmotnost |
4,26 |
3,22 |
13,7 |
4 |
1444 |
Nedodržení hygienických norem |
6,99 |
2,26 |
15,8 |
5 |
1445 |
Kontaminace potravy v průběhu přípravy jídel |
14,07 |
2,06 |
29,0 |
6 |
1446 |
Nemožnost přípravy stravy z důvodu přerušení dodávky energie nebo pitné vody |
6,99 |
2,04 |
14,2 |
7 |
1447 |
Nepřipravení stravy pro nedostatečné personální obsazení |
7,27 |
1,24 |
9,0 |
8 |
1448 |
Nepřipravení stravy pro poruchu velkokuchyňského zařízení |
7,27 |
1,28 |
9,3 |
Podskupina – výdej pokrmů |
|||||
9 |
1461 |
Překročení doby výdeje teplých pokrmů – (4 hodiny od dokončení tepelné úpravy) |
4,05 |
2,08 |
8,4 |
10 |
1462 |
Nedodržení teploty pokrmu při vydání spotřebiteli (nejméně + 63 stupňů C.) |
4,61 |
2,35 |
10,9 |
11 |
1463 |
Nedodržení teploty pokrmu při rozvozu a přepravě (nejméně + 65 stupňů C.) |
5,55 |
2,22 |
12,3 |
12 |
1464 |
Nesplnění hygienických norem pro výdej stravy |
14,67 |
2,28 |
33,5 |
13 |
1465 |
Možnost kontaminace |
7,62 |
2,27 |
17,3 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
■ Rizika zdravotní – podskupina alimentární nákazy a kontaminace
Z mapy lze vyčíst, že pracovníci ve stravovacích službách považují jakékoliv nebezpečí vzniku alimentárních nákaz a možnost přímé či nepřímé kontaminace stravy za nepřijatelné riziko. Jsou to rizika v následující tabulce 5 označená p.č. 3, 4, 5, 7 a 8.
Obr. 8: Mapa zdravotních rizik – alimentární nákazy a kontaminace
Do Manuálu řízení rizik proto bylo z podskupiny pět závažných rizik výše uvedených zařazeno.
Tab. 11: Přehled zdravotních rizik, podskupina alimentární nákazy a kontaminace
P.č. |
Kód |
Popis rizika |
M |
P |
R |
Podskupina – kontaminace |
|||||
1 |
1921 |
Výskyt kontaminace chemické |
2,11 |
3,96 |
8,3 |
2 |
1922 |
Výskyt kontaminace biologické |
2,61 |
3,82 |
10,0 |
3 |
1923 |
Výskyt kontaminace přímé |
14,54 |
2,14 |
31,1 |
4 |
1924 |
Výskyt kontaminace nepřímé |
14,28 |
2,28 |
32,6 |
Podskupina – alimentární nákazy |
|||||
5 |
1941 |
Alimentárních onemocnění způsobená personálem |
14,87 |
2,32 |
34,5 |
6 |
1942 |
Alimentárních onemocnění způsobená strávníky |
7,93 |
2,34 |
18,6 |
7 |
1943 |
Alimentárních onemocnění způsobená dodavateli |
14,49 |
2,25 |
32,6 |
8 |
1944 |
Alimentárních onemocnění způsobená potravinami |
14,52 |
2,21 |
32,1 |
Poznámka: M – Míra rizika (dopad), P – pravděpodobnost, R – stupeň významnosti rizika
Z dalších rizik byla sledována rizika zdravotní – podskupina hygiena, rizika u aktivit nemovitosti a strojové vybavení, rizika personální, rizika z aktivit bezpečnosti práce a ostatní rizika (reputační, ekologické a nezavedení kritických kontrolních bodů – HACCP). Vzhledem k tomu, že nejsou uvedena v přehledu rizik s nejvyšší závažností v tabulce 3, nejsou v příspěvku prezentována.
Závěr
Každá společnost by se měla zabývat řízením rizik, protože v každém podnikání rizika existují. Jedná se především o operační a finanční rizika. Systematické řízení rizik je pro většinu společností existenční nutností a předpokladem budoucího podnikatelského úspěchu. V procesu stravovacích služeb je proto potřebné přejít na vědomé řízení rizik.
Výsledkem identifikace a ohodnocení rizik v procesu stravovacích služeb rezortu ministerstva obrany je vytvoření základního katalogu rizik který doposud v praxi chyběl. Vytvořené mapy rizik názorně ukazují, kterým rizikům a aktivitám je nutné věnovat přednostně pozornost a podrobněji je rozpracovat. Konečným výsledkem procesu managementu rizik je návrh Manuál řízení rizik k jejich eliminaci, snížení, nebo přenesení na jiný subjekt. Mohl by se stát jednou z příloh nového předpisu, který nahradí předpis Prov-1-5, jehož účinnost by měla nastat od 1. 1. 2012.